Levelezőlisták - Felhasználói leírás

A levelezőlista-szolgáltatás működése

A levelezőlista-szolgáltatást a Sympa nevű, egy erre a célra készült számítógépprogram működteti. A program segítségével a szolgáltatás egy webes felületen keresztül is elérhető.

A levelezőlistákkal kapcsolatos feladatok végrehajtásához (feliratkozás, beállítások módosítása, stb.), két lehetőségünk van:

 • bejelentkezni a webes felületre
 • emailben elküldeni a parancsokat a Sympa levezőlista-program számára a sympa@lists.semmelweis-univ.hu címre

A Sympa program számára így küldhetünk parancsokat:

 • Egyetlen parancs elküldéséhez írjuk be a parancsot a levél tárgyát tartalmazó sorba, és a levéltörzset hagyjuk üresen.
 • Egyszerre több parancs elküldéséhez, hagyjuk a tárgy sorát üresen és írjuk be a parancsokat a levél törzsébe (ahova a levél szövegét szoktuk írni). Fontos azonban: a Sympa program csak akkor fogja végrehajtani a beírt parancsokat, ha betartjuk a következő szabályokat:
  • Minden parancsot külön sorba kell írni.
  • A levelet sima (formázatlan) szövegként, ne HTML formátumban küldjük el.
  • A levélben nem lehet más, csak a Sympának szánt parancsok (tehát állandó levélvégződés "signature block" sem).

A Sympa programnak küldhető parancsok listája itt olvasható el: /lists/help/mail_commands.

Feliratkozás a levelezőlistákra

Levelezőlistára feliratkozni igen egyszerű:

 1. Döntse el, milyen email címmel óhajt feliratkozni.

  Olyan címet érdemes választania, amit gyakran tud ellenőrizni, és elég nagy tárterületet áll rendelkezésére a levelek tárolására: vannak olyan listák, melyekre sok levél érkezik, olykor nagy mellékletekkel.

  Természetesen ugyanarra a listára több címmel is feliratkozhat. Ehhez a feliratkozást meg kell ismételnie a további címmel (címekkel).

 2. Küldjön egy levelet a sympa@lists.semmelweis-univ.hu címre arról a címről, amelyikkel fel kíván a listára iratkozni.

  A Sympa nem egy ember, hanem a szolgáltatást biztosító program neve. Ezért nem érdemes szerelmes levelet írni neki! ;-)

 3. A levél tárgymezejébe írjuk, hogy subscribe listanév Családnév Keresztnév (a "listanév" helyébe annak a listának a címét érjuk, ahova föl akarunk iratkozni, majd adjuk meg a nevünket).
 4. A levéltörzset hagyjuk üresen.

  Több parancs is küldhető egy levélben. Ez "A levelezőlista-szolgáltatás működése" c. részben van dokumentálva.

Ezt követően egy válaszlevelet fog kapni, amiből megtudható, hogy a listára történő jelentkezése elfogadásra került-e vagy sem: ha a listára való föliratkozáshoz jóváhagyás szükséges, a lista tulajdonosának joga van a föliratkozási kérelmet elutasítania. Ha ez utóbbi történt, fölösleges újabb feliratkozási kérelmeket küldeni, az eredmény ugyanaz lesz. Ilyenkor egy dolgot tehet: közvetlenül a listatulajdonosnak ír levelet (a listanév-request@lists.semmelweis-univ.hu címre), amiben részletesen leírhatja, hogy miért akar a listára föliratkozni...

Figyelem: olykor a szolgáltatás először egy automatikus választ küld, amire válaszolva meg kell erősítenie a föliratkozási szándékát, és csak ezután kerül feldolgozásra a kérelme. Ha így van, kövesse az automatikus válaszban olvasható utasításokat.

A levelezőlista típusától, beállításaitól (kell-e jóváhagyás a föliratkozáshoz), valamint a listatulajdonos elfoglaltságától függően nem biztos hogy azonnal választ kap. Ilyenkor fölösleges egymás után több feliratkozási kérelmet küldeni.

Ha a föliratkozási kérelme elfogadásra került, akkor erről levélben értesítést kap. Ez a levél (a listaszabályzat) több, fontos információt tartalmaz:

 • az Ön jelszavát a lista webes felületéhez. A jelszó ugyanaz a rendszer összes olyan levelezőlistájához, amikre ugyazzal a címmel iratkozott föl. Ezt a jelszót meg tudja változtatni, ha bejelentkezett a szolgáltatás webes felületére.
 • részletes információk a listáról: milyen céllal jött létre, mely címen érhető el az Interneten a lista archívuma, stb.
 • a listára ill. annak tagjaira érvényes szabályok: melyek a megengedett ill. tiltott témák, netikett, jogi információk, személyes adatok védelme, stb.

Érdemes megőrizni a föliratkozáskor kapott visszaigazoló levelet: hasznos lehet később, ha nem emlékszik a jelszavára, vagy valamelyik parancsra, ami a Sympa programnak küldhető (pl. signoff parancs). Általában (tehát más rendszerek esetén is) érdemes megőrizni minden föliratkozáskor kapott visszaigazoló levelet.

A webes felületen keresztül is föl lehet iratkozni a levelezőlistákra. Ehhez a következőt kell tenni:

 1. Egy böngészőprogram segítségével keresse fel a szolgáltatás kezdőoldalát és jelentkezzen be!
 2. Menjen a kívánt lista információs oldalára.
 3. A bal oldali menüben kattintson a "Feliratkozás" szövegre.

Bejelentkezés a webes felületre

A webes felületre való bejelentkezéshez az ablak bal felső sarkában levő azonosítási mezőket használjuk. A sikeres bejelentkezés után ugyanitt a következő adatok jelennek meg: az email cím és a felhasználói profil (tag, szerkesztő vagy tulajdonos).

A felhasználóazonosítási folyamat a helyi viszonyoktól függ:

 • Ha a levelezőlista-szolgáltatást működtető szervezet egyszeri bejelentkezési (SSO: single sign-on) technológiát használ, (egyetlen azonosító egyszeri felhasználóazonosítással, pl. CAS vagy Shibboleth rendszer segítségével), akkor érdemes ezt az azonosítási módszert választania. Ehhez az SSO-rendszerhez tartozó nyomógombra kell kattintania, majd, (ha szükséges) az azonosítást végző kiszolgáló részére megadni a bejelentkezési nevet és a jelszót.

  Ha már egy másik szolgáltatás használatához korábban bejelentkezett az SSO-rendszerbe, akkor nem kell megadnia semmit, az azonosítás automatikusan megtörténik. Ha szükséges, esetleg frissítse a böngészőprogram által megjelenített oldalt.

 • Ha nem használnak SSO-rendszert, vagy annak érvényessége Önre nem terjed ki, akkor a levelezőlista-szolgáltatáshoz beállított jelszavával tud belépni. Ebben az esetben a klasszikus módon történik a bejelentkezés: felhasználóazonosítóként adja meg az email címet, amivel feliratkozott a listá(k)ra, jelszóként pedig a levelezőlista-szolgáltatáshoz érvényes jelszavát.
 • Ha nem emlékszik a jelszavára, kattintson az "Elveszett jelszó?" feliratra. Ekkor, ha megadja az email címét, a rendszer levelet küld Önnek. Az ebben levő URL-re kattintva új jelszót tud beállítani.

 • Ha az SSO-rendszer használata Önre nem terjed ki, de a levelezőlista-szolgáltatáshoz még nincs érvényes jelszava, akkor kattintson az "Első bejelentkezés" feliratra, majd írja be az email címét. Erre a rendszer levelet küld Önnek, amiben levő URL-re kattintva saját jelszót tud beállítani.

Megjegyzendő: a levelezőlista-szolgáltatáshoz használatos jelszó csak erre a rendszerre érvényes.

A feliratkozások áttekintése

Ahhoz, hogy megtekintse, mely listákra van föliratkozva, először be kell jelentkeznie a rendszerbe. Ezt közvetően a bal oldali oszlopban egy rövid leírás kíséretében megjelennek mindazon listák nevei, amikre föl van iratkozva.

Ha valamelyik listáról többet szeretne tudni, kattintson a nevére! Erre megjelenik a lista információs oldala, mely részletesebb leírást ad (célkitűzés, a levélküldés szabályai, stb.) listánként eltérő terjedelemben.

Erről az információs oldalról:

A listára feliratkozott tagok száma a bal oldali blokk tetején látható. A lista tagjai megtekintéséhez kattintson a "Listatagok adatai" szövegre a bal oldali menüben (ha a listatulajdonos nem engedélyezte a többi listatag címének megtekintését, akkor ez a menüpont nem jelenik meg). A listatagok felsorolása tartalmazza az email címüket és a nevüket (az, hogy a személynév megjelenik-e, attól függ, hogy milyen számítástechnikai megoldással kerültek a tagok fölvételre).

Alapértelmezett esetben oldalanként 25 tag adatai jelennek meg. A megjelenő oldalak között jobbra ill. balra mutató nyilakkal navigálhat, de meg is növelheti az egy oldalon megjelenő adatsorok számát. A tagokat sorba rendezheti az email címek szerint, ezek tartománya (a @ utáni rész), vagy a személynevek szerint. Ehhez csak a táblázat megfelelő oszlopának fejlécére kell kattintani.

A lista tulajdonosainak ill. szerkeszőinek neve a bal oldali menü felső részén látható. Ne írjon a tulajdonosok vagy szerkesztők személyes email címére! Ha kérdése, vagy megjegyzése van, akkor erre a címre írjon: listanév-request@lists.semmelweis-univ.hu (természetesen a "listanév" helyett a lista igazi neve álljon).

Ha ellenőrizni szeretné, hogy mikor került föl egy listára vagy mikor változtatott utoljára a beállításain, akkor kattintson a bal oldali menüben a "Listatagsági beállítások" szövegre!

Beállítási lehetőségek

A listák hatékonyabb kezelhetősége érdekében, lehetősége van számos egyéni beállításra. Kétféle ilyen egyéni beállítási lehetőség van:

 • az Ön listatagsági beállításai, melyek listánként eltérőek lehetnek
 • az Ön általános felhasználói beállításai, melyek egységesen az egész Sympa levelezőlista-rendszerre vonatkoznak

A listatagsági beállítások módosítása

Az Ön listatagsági beállításai listánként eltérőek lehetnek. A következő módon változtathatja meg ezeket:

 1. Egy böngészőprogram segítségével keresse fel a szolgáltatás kezdőoldalát és jelentkezzen be!
 2. Menjen annak a listának az információs oldalára, amelyiken módosítani szeretné a listatagsági beállításait!
 3. A bal oldali menüben kattintson a "Listatagsági beállítások" szövegre!
 4. Válasszon egy kézbesítési módot (ezek a lehetőségek egymást kizáróak, tehát csak egy választható közülük):
  • összesítés MIME formátumban: ahelyett, hogy a listára érkező levelek a szokásos módon, egyenként kerülnének a levélládájába, összesítve fogja őket megkapni, bizonyos rendszerességgel. Az egyes levelek standard "multipart/digest" MIME formátumban kerülnek összerendezésre. Az összesítés gyakoriságát a listatulajdonos szabja meg, minden listatag számára egységes módon.
  • összesítés sima szöveges formátumban:ahelyett, hogy a listára érkező levelek a szokásos módon, egyenként kerülnének a levélládájába, összesítve fogja őket megkapni, bizonyos rendszerességgel. Az egyes levelek sima szöveges formátumban kerülnek összerendezésre. Az összesítés gyakoriságát a listatulajdonos szabja meg, minden listatag számára egységes módon.
  • összesítés kivonatolva: ahelyett, hogy a listára érkező leveleket a szokásos módon egyenként kapná meg, csak a levelek felsorolását (feladó, tárgy), fogja megkapni, mégpedig összesítve. A levelek tényleges szövegét a lista archívumából olvashatja el. Az összesítés gyakoriságát a listatulajdonos szabja meg, minden listatag számára egységes módon.
  • csak értesítés: ezzel a kézbesítési módszerrel csak a levelek feladóját és a tárgyát kapja meg, a levéltörzs (tényleges szöveg és mellékletek) nélkül. Így minden levélről azonnal értesül, de annak esetleges veszélye nélkül, hogy betelik a levélládája. A levelek szövege és mellékletei az archívumban persze így is bármikor elérhető lesznek.
  • kézbesítés kikapcsolva (pl. szabadság idejére): ezzel teljesen kikapcsolja az adott listáról érkező levelek kézbesítését. Akkor hasznos, ha hosszabb ideig nincs módjában olvasni a listára jövő leveleket, de tag szeretne maradni.
  • szöveges formátum: ezzel a kézbesítési móddal a leveleket mindig sima szöveges (text/plain) formátumban kapja meg, akkor is, ha a feladott levél szöveges és HTML változatot is tartalmaz.
  • HTML formátum: ezzel a kézbesítési móddal a leveleket mindig csak HTML formátumban kapja meg, akkor is, ha ha a feladott levél szöveges és HTML változatot is tartalmaz.
  • URL-esítő mód: ezzel a kézbesítési módszerrel nem kapja meg a levelekhez csatolt mellékleteket. Ehelyett a kapott levelekben megjelenik egy URL, amire rákattintva a levélhez csatolt mellékletek letölthetők a lista archívumából.
  • nem kapja meg a saját leveleit: ezzel a kézbesítési móddal nem kap példányt azokból a levelekből, amit saját maga küldött a lista címére.
  • standard (közvetlen levélfogadás): ez az alapértelmezett kézbesítési mód. Ennek beállításával hatástalaníthatjuk egy korábbi más beállításunkat.
  • tagság felfüggesztése: lehetőség van arra, hogy egy vagy több listán felfüggessze a tagságát egy előre meghatározott, vagy akár határozatlan időre. A listáról való leiratkozással szemben ennek az az előnye, hogy bármikor újra aktiválhatja a tagságát ("Feliratkozások kezelése" menüpont), továbbá elérhető marad a lista archívuma ill. dokumentumtára is.
 5. Válasszon egy láthatósági beállítást:
  • megjelenik a listatagok felsorolásában: az Ön neve és email címe megjelenik akkor, ha a lista bármely más tagja lekéri a tagok felsorolását (ez csak akkor lehetséges, ha a listatulajdonos a lista beállításai között engedélyezte)
  • rejtett: az Ön neve és email címe nem jelenik meg, ha valaki lekéri a listatagok felsorolását. Az email címe azonban ekkor is látható marad a lista archívumában (persze csak akkor, ha küldött levelet a listára).
 6. Kattintson a "Frissítés" gombra!

Az általános felhasználói beállítások módosítása

Az általános felhasználói beállítások az egész szolgáltatásra hatással vannak: módosítják a webes felület megjelenését, minden listára érvényesek. Ezeket a beállításokat a következőképpen módosíthatja:

 1. Egy böngészőprogram segítségével keresse fel a szolgáltatás kezdőoldalát és jelentkezzen be!
 2. Kattintson a képernyő felső sávjában a "Beállításaim" szövegre!
 3. Változtassa meg a beállításait!
 4. A változás érvényesítéshez kattintson a megfelelő "Mentés" gombra!

A következő beállítások módosíthatók:

 • az Ön neve; ha a webes felületen iratkozik fel egy listára, akkor taglista lekérésekor a "Név" mező ezzel az értékkel fog automatikusan kitöltődni
 • a nyelv, melyet a rendszer webes felülete használ (ez egyébként a webes felület minden oldalán megváltoztatható, és a változás érvényes marad a kijelentkezést követően is)
 • a Sympa program által a számítógépén eltárolt süti érvényességi ideje ("A munkamenet érvényességi ideje"). Alapértelmezetten az Ön munkamenete a böngészőprogram zárásáig érvényes. Ha a levelezőlista-szolgáltatást sokat használja, érdemes egy hosszabb időtartamot beállítania.

  A süti egy kicsi állomány, amit a web kiszolgáló ír a számítógépe merevlemezére, rendszerint ideiglenesen, azzal a céllal, hogy saját felhasználójaként azonosítsa Önt. Néhány személyes adatot tartalmaz: név, email cím, az utolsó bejelentkezés időpontja, stb.

 • az email cím, amivel föliratkozott a listákra (ha esetleg többféle email címmel is föl van iratkozva ugyanarra a listára, akkor az a cím fog megváltozni, amivel éppen bejelentkezett)

  Fontos: ha módosítja ezt a beállítást, akkor a régi cím minden listán lecserélődik az újra, amin a régivel volt föliratkozva. Ha csak egyetlen listán akar más címmel szerepelni, akkor inkább iratkozzon arról le, és kérje az új címmel való fölvételét!

 • a webes felülethez tartozó jelszavát

 

Levelezőlista keresése

Ha a levelezőlisták között akar keresni, a következőket teheti:

 • böngészhet az egyes kategóriákon belül: ezt ezen az oldalon találja
 • használhatja a keresőmezőt is: ha ide beír egy szövegtöredéket és rákattint a "Lista keresése" gombra, akkor megkapja azon listák felsorolását, melyek nevében vagy leírásában szerepel az Ön által megadott szövegtöredék (a listák leírása többnyire egy rövid mondat).
 • ha a 'Listák felsorolása' fülre kattint, akkor az összes lista neve és leírása megjelenik.

Egyes rendszerekben lehetséges, hogy az email címe tartományától, valamint annak a számítógépnek a földrajzi helyétől függően, ahonnan bejelentkezett, nem ugyanazokat a listákat fogja látni. Azonban ekkor is föl tud iratkozni bármely listára, aminek tudja a pontos nevét, egy megfelelő levél megírásával.

A levelezőlista archívumának használata

Kérjük tekintse meg az archívumokról szóló leírást.

Levél küldése

Kérjük olvassa el a levelek küldéséről szóló leírást.

A dokumentumtár használata

Kérjük nézze meg a dokumentumtárról szóló leírást.

A listatagság ideiglenes felfüggesztése ill. újraaktiválása

Kérjük tekintse meg az feliratkozások kezeléséről szóló leírást.

Listáról való leiratkozás

Ha le akar iratkozni egy listáról, a következőképpen teheti meg:

 1. Arról a címről, amivel föl van iratkozva, írjon egy levelet erre a címre: sympa@lists.semmelweis-univ.hu
 2. A levél tárgyaként ezt írja be: unsubscribe listanév (itt a "listanév" helyett annak a listának a nevét írja be, ahonnan le szeretne iratkozni).
 3. A levéltörzset hagyjuk üresen.

  Több parancs is küldhető egy levélben. Ez "A levelezőlista-szolgáltatás működése" c. részben van dokumentálva.

A rendszer webes felületén keresztül is le tud iratkozni (ha több listáról is le akar iratkozni, akkor ezt egyenként teheti meg):

 1. Egy böngészőprogram segítségével keresse fel a szolgáltatás kezdőoldalát és jelentkezzen be!
 2. Menjen annak listának az információs oldalára ahonnan le szeretne iratkozni!
 3. A bal oldali menüben kattintson a "Leiratkozás" szövegre!


Top of page