A szolgáltatásra vonatkozó helyi jellegű információk

Tartalom


Milyen szabályokat kell betartanunk a levelezőlista-szolgáltatás használatakor (Szolgáltatási Szabályok)

 1. A Magyar Köztársaság törvényeit be kell tartani
 2. Különösképpen tilos a szolgáltatást bármi olyasmira használni:
  • ami jogvédett anyagok illegális terjesztését segíti elő
  • ami rasszista vagy pornográf tartalmak terjesztését segíti elő
  • ami reklámozási, profitszerzési vagy kereskedelmi célú
  • ami politikai kampányok célját szolgálja
 3. Tilos olyan üzenetet küldeni a listákra, mely:
  • személyes jellegű információt hoz nylvánosságra valakiről, az illető írásbeli engedélye nélkül
  • durva, személyeskedő megjegyzéseket, vagy káromkodást tartalmaz
  • kifejezetten politikai véleményt fogalmaz meg (kivéve abban az esetben, ha a listát éppen politikai kérdések megvitatására hozták létre)
 4. Általában, kifejezetten kerülendő olyan üzenetet írni egy listára, melynek nincs köze a lista meghirdetett témáihoz (offtopic üzenetek).

Ki felelős akkor, ha valaki nem tartja be a Szolgáltatási Szabályokat?

Az a személy, aki nem tartotta be a szabályokat. Sem a Semmelweis Egyetem, sem pedig a számítógépes szolgáltatást működtető munkatársak nem tehetők felelőssé semmilyen tekintetben, beleértve az esetleges (anyagi vagy egyéb) károkért való helytállást abban az esetben, ha valaki nem tartotta be a Szolgáltatási Szabályokat. Ha a lista nem moderált és a szabályszegő személyazonossága nem állapítható meg, akkor a lista tulajdonosára hárul a felelősség, mert olyan embert vett fel a listára tagnak, akinek nem győződött meg a személyazonosságáról. Személyazonosítás nélkül csak moderált listákra vehető föl tag. Ha a lista moderált, a lista tuljdonosa ill. moderátora, aki kiengedte a listára a szabályokat megszegő üzenetet, osztozik a szabályszegő üzenet írójával a felelősségben.

Mi a teendője akkor, ha valaki nem tartja be a Szolgáltatási Szabályokat?

Kérjük, ha a szabályok megszegését tapasztalja, azonnal tájékoztassa erről a lista tulajdonosát. Ha a szabályszegés súlyosnak minősül (a fenti 1. vagy 2. pont), akkor jelentse az esetet a listamesternek is (a szolgáltatásért felelős rendszergazdának).

Ki kérheti új lista létrehozását?

 1. bárki, aki a Semmelweis Egyetem alkalmazottja
 2. a hallgatóság hivatalos szervezetei

Milyen célra igényelhető új lista?

E levelezőlista-szolgáltatás fő célja a hallgatók és oktatók kommunikációjának megkönnyítése, különösképpen oktatási és kutatási témákban. Ha azonban a Szolgáltatási Szabályokat betartják, és a szükséges számítástechnikai erőforrások rendelkezésre állnak, levelezőlistát bármilyen értelmes közösségi célra lehet kérni.

Hogyan igényelhetek új listát?

Írjon egy levelet a listmaster KUKAC lists.semmelweis-univ.hu címre, a következő adatokkal: a listát kérő személy neve és telefonszáma; a lista javasolt címe; egy rövid (egysoros) leírás; egy hosszú leírás (több sor, mely leírja a lista közönségét és célját); milyen kategóriában jelenjen meg a lista a nyitóoldalon; moderált legyen-e a lista; lehessen-e a listára szabadon jelentkezni; a lista archívuma és dokumentumtára csak a lista tagsága által, vagy szabadon legyen elérhető. Továbbá: a lista tulajdonosainak ill. moderátorainak a neve, e-mail címe és telefonszáma.

Ki bírálja el a kérést?

A szolgáltatást üzemeltető listamester.

Kihez fordulhatok segítségért?

 1. Kérjük, hogy először nézze meg a dokumentáció megfelelő részét.
 2. Ha nem talált a problémájára megfelelő választ, forduljon annak a listának a tulajdonosához, melynek a tagja. A tulajdonosnak úgy juttathat el üzenetet, hogy levelet ír a listanév-owner@lists.semmelweis-univ.hu címre (vagy a listanév-request@lists.semmelweis-univ.hu címre), ahol a listanév helyett a lista tényleges neve szerepeljen.
 3. A jövőben a tervek szerint lesz telefonos segítségnyújtás is.
 4. Ha ezen a módok egyikével sem sikerült segítséget kapnia, írjon levelet a listmaster KUKAC lists.semmelweis-univ.hu címre!

Ezek a címek túl hosszúak. Mit tehetek?

Ha a lista címe pl. listname@lists.semmelweis-univ.hu, akkor az erre a címre küldött levelek is eljutnak a listára: listname@net.sote.hu.


Top of page